Naša najveća fabrika čamaca otkupljena sa namerom da se razvije postojeći program plovila i obogati novim proizvodima…

Fabrika „Premix“ u Titelu osnovana je 1972.godine kao pogon ,,Poliester“-a iz Priboja, da bi se 1980.g. odvojila od matične kuće i pripojila Hemijskoj industriji Novi Sad (HINS). Iz ovog zajedništva fabrika istupa na kraju 1998.g. i nastavlja da posluje samostalno, da bi sticajem raznih činilaca polovinom 2002. g. dospela pod stečaj.

U julu 2004. firmu je kupila ekipa znalaca u oblasti stakloplastike. U tročlanoj ekipi su dvojica nemačkih partnera, koji su na nagovor trećeg člana, nosioca tehnologije i novog direktora „Premixa“, dipl. ing. Milana Kosovca, uložili svoja sredstva. Prema rečima novog direktora, našu najveću fabriku čamca očekuje brzi kvalitativni skok zahvaljujući kako novom ulaganju, tako i kvalitetu tima koji je dočekao nove vlasnike. Prvi zadatak novog direktora, prema njegovim rečima, jeste da se uvede proizvodnja prema normi DIN 18-820, da bi ovako poboljšan kvalitet mogao da ispuni očekivanja evropskog tržišta. Kosovac takođe kaže da će novi vlasnici, obzirom da dobro poznaju nemačko tržište, zadržati postojeći program i proširiti ga novim proizvodima. Očekuje se dodatno proširenje asortimana i u oblasti plovila – novi model je već u pripremi.

Pogon će nadalje poslovati pod novim imenom „Poly-Verbund-Premix“, ali po rečima većinskog vlasnika Thomassa Großmanna, niko neće imati ništa protiv da zbog prepoznatljivosti i dugogodišnje tradicije, preduzeće i dalje neoficijelno zovemo „Premix“.

Što se tiče čamaca, za sada se proizvodi 13 modela, za svačiji ukus, potrebe i džep. Najmanji čamac dugačak je 2,6 metara i pogodan je za pecanje, pogotovu za one koji biraju mirna mesta nedaleko od obale. Tu su i veći, moćniji čamci i jahte dužine preko 7 metara kojima se možete izboriti sa svim ćudima većih reka i jezera. Grade se i čamci sa kabinom koji se mogu urediti kao male pokretne vikendice na vodi, pogodni za višednevna krstarenja i borovak u prirodi.

Sva plovila izrađena su od poliestera armiranog staklenim vlaknima (stakloplastike), materijala najpogodnijeg za njihovu gradnju. Čamci izrađeni od ovog materijala poseduju izuzetne mehaničke karakteristike u odnosu na sopstvenu težinu, pa se njima lako upravlja, a prilikom korišćenja motora znatne su uštede goriva. Ovaj materijal ne zahteva praktično nikakvo održavanje, otporan je na atmosferske uticaje, a eventualna mehanička oštećenja mogu se brzo i jeftino sanirati.

Novost u proizvodnom programu „Premixa“, koja će naročito obradovati pecaroše, jeste jedan pravi ribarski čamac dugačak 5,8 metara, kojim se veoma lako upravlja jednim veslom. Ovaj čamac je trenutno u fazi pripreme za proizvodnju, a biće prezentovan na Novosadskom sajmu „LORIST“ ove jeseni.